Vilehelme Vranari -Haxhiraj rikthen … “Elitat e Mohuara”

I nderuar lexues!
Para pak ditësh doli nga botimi libri studimor, me titull, “Elitat e Mohuara…, Krenari Kombëtare”, i ashkrimtares Vilhelme Vrana(ri) Haxhiraj. Cilido dashamirës apo lexus, që dëshiron ta ketë këtë libër në bibliotekë, ku përfshihen 90 figura të shquara elitare, apo i intereson ndonjëri nga këto personalitetet i nderuar, mund të shkruaj në adresën,

E-Mail: [email protected]. com

Autorja nuk e përballon dot finaciarisht postimin, pasi libri është voluminoz dhe veç taksës postare, edhe botimi ka dalë me kosto të lartë.
Respekte për gjithë lexuesit dhe të interesuarit
Fitim Haxhiraj

Doli nga botimi libri studimor, me titull,“Elitat e Mohuara…,Krenari Kombëtare”, i autores Vilhelme Vrana(ri) Haxhiraj.

Vilhelme Vranari Haxhiraj
“Mjeshtre e Madhe” & Akademike

Elitat e mohuara…, krenari kombëtare Studim

Ky libër u kushtohet gjithë atyre shqiptarëve që e donin apo e duan Shqipërinë si gjithë vendet perëndimore me demokraci të zhvilluara!

Sh.B”Nacional”
………………………………………………………..

Titulli : “Elitat e mohuara…., krenari e kombit”
Gjinia :studim
Autori: Vilhelme Vrana Haxhiraj
Redaktor: Lejla Gorishti
Kopertina:
-Kompozoi dhe ideoi autorja , Vivra
-Punoi Jorgo Saqellari.
U shtyp në shtypshkronjën Eurporint-

ISBN:
©: gjithë të drejtat autori.
Shtëpia Botuese Nacional
Tiranë 2019
…………………………………………………………

Mirënjohje
“S’është kombi që nderon njerëzit e shquar, po janë ‘ATA’
që ia rrisin vlerat dhe nderojnë KOMBIN!”Vivra

I nderuar Lexues!
Për realizimin e këtij libri studimor e volumiznoz duhej punë me përgjegjësi morale,vullnet,kohë dhe palodhshmëri. Autori nëse nuk e nxjerrë shpirtin prej Nevetes dhe nuk ua dhuron personazheve që kërkon të përjetësojë, nuk mund të dhurojë kurrë një libër të dashur për lexuesin. Gjithashtu më duhej bashkëpunim i përgjegjshëm faktik me shumë njerëz që kanë njohuri rreth këtyre personaliteteve.
Në këtë drejtim të parin që do të falënderoj, është bashkëshorti, menaxheri dhe fotografi im personal, Fitim Haxhiraj që, si rezultat i shumë njohurive, kujtesën e tij do ta quaja një arkiv më vete.Mirënjohje për bashkëpuntorët e mi: Redaktoren, znj.Lejla Gorishti, z.Kadri Tarelli për parathënien, dizenjatorin, z.Jorgo Saqellari,zj.Blerina Ndreu, Shtypshkronjën “Europrint”dhe Sh.B. “Nacional”! Falënderoj mediat, miqtë e mi kudo në botë dhe lexuesin tim!
Nderim e mirënjohje për ata/o që dhanë më të mirën e vetes e nuk jetojnë më! Personaliteteve elitarë që vazhdojnë të japin vlera, iu uroj jetë të gjatë dhe suskese, në misionin e tyre madhor dhe kombëtar!

Struktura e librit:
Në këtë libër përfshihet jeta dhe vepra e tetëdhjet’ e nëntë (89) personaliteteve të shquara të kombit, në periudha të ndryshme historike. Po t’i grupoja, atëherë do të ndaheshin në katër kategori:
a-Elitat e vlerësuara, por dhe këto janë parë nën dritën klasore apo ideologjike.
b-Individualitete të vlerësuara nga shtetet e tjerë, të cilët njihen si pa atdhe. Këta shqiptarë, meritat e të cilëve i nxorën në pah vendet, ku ata dhanë vlerat, ndaj sot diskutohet origjina e tyre
c- Elitat e mohuara, shumica e të cilave u burgosën , u vranë pa mëshirë, kurse disa prej tyre e gjetën
veten në dhẻ të huaj..
d-Personalitete të shquara, që jetojnë e punojnë në atdhe apo në emigracion, të cilët kanë dhënë e po japin vlera të veçanta në fusha të ndryshme. Me punë, vullnet e përkushtim, këta zotërinjë të nderua e kanë rendiur veten në Elitat e kombit.

Libri është ndarë në tri kapituj
Kap.I
Ky kapitull, si hyrje e këtij libri vlerash, pasqyron elementet e para të kulturës si, ABC-ja e shkrimit shqip. Aty gjejmë autorët e parë me veprat e tyre që u bënë zanafilla e përhapjes së arsimit shqip, letërsisë, të cilat i dhanë shtysë dhe përparësi zhillimit social në tërësi dhe shkencave të ndryshme në veçanti. Një vend të rëndësishëm në këtë studim, zë segmenti femër, e cila ndër shekuj ka treguar vitalitetin, forcën , mençurinë, besnikërinë, përpkjekjet për lirinë dhe të drejtat e saj për të qenë vetvetja. Unë kam sjell modele zonjash që kanë bërë emër në Histori, të cilat janë elitare.
Kap. II
Në këtë kapitull evidontohet jeta, arsimimi, aktiviteti profesional, arsimor, kulturor apo shkencor i shtatëdhjetë e shtatë(77) personaliteteve të shquara që nuk jetojnë më. Ata kanë jetuar e kanë dhënë kontribute në kohë të ndryshme dhe fusha të ndryshme, por të gjithë kanë pasur të njëjtin synim, zhvillimin dhe integrimin e kombit në çdo fushë të jetës, për ta ngritur dhe renditur atë në nivelet e demokracive të zhvilluara. Por për fat të keq, u vranë, u përbuzën, u mohuan, u harruan në rrjedhat e pluhurosura të kohës e megjithëatë, ata , me punën e tyre e kanë vendosur veten në piedestal të Elitës Kombëtare për aq sa jetuan dhe sa vlera dhanë. Këto individiulitete intelektuale do të shërbejnë si udhërrëfyes të jetës, për brezat që janë e do të vijnë.
Kap.III
Në këtë kapitull janë përfshirë trembëdhjetë (13) intelektualë të mirëfilltë bashkëkohor, të ciët janë elitarët e të sotmes.

Pasqyra e Lëndës

-Mirënjohje……………………………………………………………………………………………………
-Struktura e librit…………………………………………………………………………………………….
– Kadri Tarelli “Elitat e mohuara, Plagë e pambyllur në trupin e kombit tim”……….
Kap.I
-Prelud, mohimi i vlerave të kombit…………………………………………………………………..
-Sa duhej të krenohej Shqipëria, kur bota mburret me Elitat e saj?!…………………….
-Gra të shquara shqiptare, elitare të kombit………………………………………………………
-Rilindja Evropiane dhe lufta për të drejtat e gruas……………………………………………
-Shekulli i XIX-të, shekulli i Rilindjes Evropiane……………………………………………….
-Gratë e shquara shqiptare të kohës moderne…………………………………………………..
-ABC-ja e shkrimeve të para në gjuhën shqipe…………………………………………………
-Dokumentet e para të shqipes së shkruar……………………………………………………….
Kap. II
1-Abdyl Frashëri…………………………………………………………………………………………
2-Adem Jashari…………………………………………………………………………………………
3-Aleksandër Moisiu………………………………………………………………………………….
4-Alfred Uçi……………………………………………………………………………………………..
5-Ali Asllani …………………………………………………………………………………………….
6-Ali Hafiz Korça……………………………………………………………………………………..
7-Ali Mihali ……………………………………………………………………………………………
8-Ali Podrimja ………………………………………………………………………………………..
9- Anton Harapi……………………………………………………………………………………….
10-Aristidh Kola………………………………………………………………………………………..
11-Arkitekt Sinani………………………………………………………………………………………
12-Arshi Pipa…………………………………………………………………………………………….
13-Bekim Fehmiu……………………………………………………………………………………….
14-Bilal Golemi …………………………………………………………………………………………
15-Ded Gjo’Luli ………………………………………………………………………………………..
16-Dervish Aliu…………………………………………………………………………………………
17-Donika Arianit Kastrioti ……………………………………………………………………….
18-Drita Pelingu ………………………………………………………………………………………
19-Dhimitër Pilika……………………………………………………………………………………
20-Elena Gjika (Dora D’Istria)…………………………………………………………………
21-Elena Lucrecia Peshkopia ……………………………………………………………………
22-Ernest Koliqi ………………………………………………………………………………………
23- Faik Konica………………………………………………………………………………………..
24-Fan Noli……………………………………………………………………………………………..
25-Fatos Merorrapaj………………………………………………………………………………..
26-Fehmi Agani ………………………………………………………………………………………
27-Frang Bardhi………………………………………………………………………………………
28-Gjergj Arianiti…………………………………………………………………………………….
29-Gjergj Bubani ……………………………………………………………………………………..
30-Gjergj Fishta ……………………………………………………………………………………..
31-G.j Kastriot-Skënderbeu……………………………………………………………………….
32-Gjon Buzuku……………………………………………………………………………………….
33-Hasan Prishtina………………………………………………………………………………….
34-Ibrahim Kodra……………………………………………………………………………………
35-Ibrahim Rugova…………………………………………………………………………………
36-Ismail Qemali ……………………………………………………………………………………
37-Isuf Luzaj………………………………………………………………………………………….
38-Janica Martinaj…………………………………………………………………………………
39-Jeronim De Rada………………………………………………………………………………
40-Josif Bageri……………………………………………………………………………………..
41-Jul Variboba…………………………………………………………………………………….
42-Karl Gega…………………………………………………………………………………………
43-Kostandin & Athanas Zografi ……………………………………………………………
44-Lasgush Poradeci………………………………………………………………………………
45-Laskarina Bubulina……………………………………………………………………………
46-Lejla Dino…………………………………………………………………………………………
47-Marigo Pozio ……………………………………………………………………………………
48-Marko Boçari ……………………………………………………………………………………
49-Maro Konda,………………………………………………………………………………………
50-Martin Gjoka, ……………………………………………………………………………………
51-Mid’hat Frashëri…………………………………………………………………………………
52-Mitrush Kuteli ……………………………………………………………………………………
53-Musine Kokalari………………………………………………………………………………….
54-Mustafa Merlika………………………………………………………………………………….
55-Naim Frashëri…………………………………………………………………………………….
56-Nebil Çika, botuesi i Minervës, 1932-’36………………………………………………..
57-Nermin Vlora Falaschi…………………………………………………………………………
58- Nexhat Mersini ………………………………………………………………………………….
59- Nënë Tereza ………………………………………………………………………………………
60-Nora e Kelmendit…………………………………………………………………………………
61-Odhise Grillo …………………………………………………………………………………….
62-Osmën Haxhiu……………………………………………………………………………………..
63-Papa Albani XI……………………………………………………………………………………..
64-Pashko Gjeçi………………………………………………………………………………………..
65-Pashko Vasa…………………………………………………………………………………………
66-Pjetër Budi……………………………………………………………………………………………
67-Pjetër Bogdani………………………………………………………………………………..
68-Pjetro Marubi………………………………………………………………………………….
69-Qazim Koculi…………………………………………………………………………………..
70-Rugjina Balsha………………………………………………………………………………..
71-Sabiha Kasimati………………………………………………………………………………
72-Safet Butka…………………………………………………………………………………….
73-Sami Frashëri…………………………………………………………………………………
74-Sevasti e Parashqevi Qiriazi……………………………………………………………..
75-Shote Galica…………………………………………………………………………………..
76-Shtjefën Gjeçovi……………………………………………………………………………..
77-Tefta Tashko Koço…………………………………………………………………………..

Kap. III
1-Agim Krajka-Tiranë…………………………………………………………………………
2-Baki Ymeri- Rumani………………………………………………………………………..
3-Eshref Ymeri –SHBA……………………………………………………………………….
4-Fatmir Terziu- Mbretëria e Bashkuar………………………………………………..
5-Flori Bruqi -Dardani-Prishtinë………………………………………………………..
6-Italo Costante Fortino/ Itali…………………………………………………………….
7-Joseph DioGuardi/ ShBA…………………………………………………………………
8-Laura Mersini (Houngton)/ ShBA…………………………………………………….
9-Mehdi Hyseni-ShBA………………………………………………………………………..
10-Rudolf Stambolla.. Tiranë…………………………………………………………………………..
11-Skënder Kamberi-Tiranë………………………………………………………………..
12-Skënder Kodra.- ShBA……………………………………………………………………………..
13-Spiro Qirko-Tiranë…………………………………………………………………………