Sikur të ishim si Rumania

Nga Nebil Çika

Rumania , qytetarët e saje janë sot ne rruge ne një proteste masive te thirrur nga emigrantët Rumune ne mbrojtje te demokracisë te kërcënuar nga rikthimi ne qeveri i ish komunistëve. Nen moton : Komunizmi po rikthehet Bukureshti ka dite qe tronditet nga protesta masive e me gjithë dhunën qeveritare qe ka shënuar deri tani 450 te plagosur protestuesit nuk kane ndërmend te tërhiqen. Mirëpo Rumania kështu ka reaguar gjithnjë ne histori dhe krahasimi jone me te është pothuaj i pamundur . Rumunet ishin te vetmit nga vendet ish komuniste qe e rrezuan diktaturën e tyre me gjak. E pushkatuan , nuk e falen dhe nuk e varrosen me shtrat topi diktatorin e tyre. Rumunet nuk u pajtuan as me komunistet e transformuar ne demokrate , nuk e hëngrën “sapunin për djathë” si ne dhe një vit pas vrasjes se Çaushekut 1 milionë rumune protestuan për një muaj resht ne Bukuresht ,nate e dite ne dimrin e acarte kundër komunistëve te konvertuar ne demokrate duke rrezuar nga pushteti pikërisht ata qe pushkatuan Çausheskun me shprese se do te shpëtonin lëkuren e tyre . Forca e re demokratike qe erdhi ne pushtet ishte antikomunistë dhe një e djathte e mirëfilltë qe kreu shume reforma ne kuadër te shkëputjes se vendit nga e kaluara komuniste. Megjithëse krimet dhe pasojat e komunizmit ne Rumani janë shume te vogla ne krahasim me Shqipërinë masat qe ata kane ndërmarrë janë shume me radikale se sa tonat . Se pari Rumani i ka kthyer pronat pronareve legjitime duke u hequr mundësinë komunistëve te ruanin pushtetin ekonomik me grabitjen e tyre siç ka ndodhur ne Shqipëri . Rumani me ligj ka përjashtuar nga politika , pushteti gjyqësor dhe administrata shtetërore e publike te gjithë ish nomenklaturën komuniste , pjesëtaret e bashkëpunëtorët e Sikuritates dhe autore te tjerë te represionit politik gjatë diktaturës .Kane një te djathtë te konsoliduar antikomuniste dhe një President , Klaus Johanis , te spikatur antikomunist i cili nuk bashkëpunon për interesa me ish komunistet ne qeveri dhe është bere jo vetëm barrierë e përpjekjeve te qeverise për te siguruar pushtet absolut ne vend por edhe frymëzim për miliona rumun antikomunistë si ata qe janë sot ne protestë. Me ligj Rumania ka shkatërruar çdo monument te komunizmit dhe i konsideron si terroriste partizanët komunist ndërkohë qe këtu tek ne opozita e djathte u çon lule çdo 5 maj dhe i nderon me tituj e dekorata kur është ne pushtet. Çfarë do te mund te kishte ndodhur ne Rumani ne se një shesh ne Bukuresht do ti rikthehej si emërtim ditëlindja e Stalinit ?! Elita rumune reagon fort ndaj padrejtësive politike e sheqerore ndërkohë qe diaspora e saje ne perëndim ndodhet sot ne epiqendër te protestës. Elita jone eshte e komromentur , koruptur dhe e tredhur ,e emeruar , e kontrollur nga komunistet dhe Sigurimi i Shtetit , e ne mase ne sherbim te tyre . Vetëm pak jave me pare kreu i Parlamentit te Rumanisë njëherazi edhe drejtues i larte e partisë ish komunistët ne qeverisje u dënua me 3 vjet e dy muaj burg nga gjykata për korpusin ne kohen kur ishte kryetar bashkie ndërkohë qe tek ne gjykata refuzon te ndëshkoje ministra e pushtetarë te akuzuar për vrasje , trafik ndërkombëtare droge etje krime te renda . Mendoni çfarë do te bënin Rumunet ne se ish shefi i Sikuritatete ( policia sekrete politike komuniste} do te zgjidhje deputet e kryetar parlamenti sikur ka ndodhur këtu tek ne me Gramoz Rucin ?! Sikur ne te ishim Rumani nuk do te kishim kryeministër , ministër te jashtëm etje bijtë e përgjegjësve direkt te krimeve kundër njerizimit dhe gjenocidin e ushtruar ndaj shqiptareve . Por fatkeqësisht ne nuk jemi si Rumania pasi nuk reagojmë ndaj te keqes pa na ardhur ne derën tone , krimeve shume te renda politike dhe autoreve te tyre dje dhe sot . Ja pse ne nuk jemi si rumunet te cilët i admirojmë po fatkeqësisht nuk kemi sjellje e reagim qytetar si ata . Duket dielli qe ne te lindur –thotë populli