Masakra komuniste në Konispol 

Nga Guri Tatari

Kujtese (Never more)

Konispoli me 7-të fshatrat e tije , që kishin ngelur brenda territorit shqiptar nga kufijte e 1913 si pjese perberse e treves se Camerise (Thesprotise),u godite shume ashper nga Diktatura Komuniste. Mendoj se e vecanta e kesaj politike ndaj kesaj popullsie ishte projektuar nen nje strategji te caktuar .

1) Ne vitin 1953 me urdher te partise u GRUMBULLUAN pasaportat e kesaj popullsie ku shkruhej “Shtetesia greke”

2) U hoqen armet edhe atyre qe i kishin me leje

3) Djemte e zones ne masen derrmuese ushtare shkonin ne reparte pune

4) Etiketimi i popullsise nga arma e sigurimit te shtetit si “E pabese “!!!!! KU dhe sote ka lene gjurme dhe perdoret ne forma dhe menyra te ndryshme .

Vrasjet , arratisjet,denimet politike dhe interrnimet qe kane ndodhur ne Konispol e renditin kete zone me krahina si ato te Pukes, Mirdites dhe Malesise se madhe , ndersa ne rrethin e Sarandes per te denuar per banor me fshatrat e Mursise dhe Alikos.
Denimet filluan qe pas luftes ;

Me poshte po listoj personat e denuar dhe interrnuar nga kjo krahine (te me fali ndonje qe munde ti kem harruar emrin)

Shefqet Haxhiu se bashku me djalin (pushkatim)
Muhedin Nure (pushkatim)
Telha Kupe (pushkatim)
dy vllezrit minina (pushkatim)
Halil Dine (pushkatim)
Shefki Taka (vritet ne interrnim)
Beqo Plaku
Dy djemte e Saliko Takes nje i vrare tjetri vdekur ne burg
Mehmet Izeti (vdekur ne burg Gjirokaster)
Kadri Bello (vdekur neburg Gjirokaster)
Shuquri Sulo (vdekur ne burg Gjirokaster)
Neshat Veliu (pushkatim)
Sali Dalani (me vdekje)
Rushit Plaku dhe Haki Rushiti(Shehu) u denuan me vdekje por arritn te arratisen
Skender Taka (30 vjet burg)
Hasan Taka (16 vjet me pas interrnim)
Teme Sejko (pushkatim)
Tahir Demi (pushkatim)
Ali Arapi(Xhelo) (pushkatim)
Avdul Resuli (pushkatim)
Hajri Mane (pushkatim)
Jonuz Purrizo (25 vite)
Gani Tatari (25 vite)
Sami Murati (25 vite)
Asllan Veliu (25 vite)
Nasho Gerxho (25 vite)
Ismail Dalani (10 vite)
Faruk Malo ( 16 vite)
Ismail Malo (16 vite)
Sulo Veshi (25 vite)
REXHO Plaku (34 VITE)
Skender Plaku (20 vite)
Hajro Plaku (15 vite)
Mero Plaku (12 vite)
Mushir Plaku (8+12 vite)
Hasan Plaku (12 vite)
Ismail Taqe (10 vite)
Hiqimet Bello (10 vite)
Mehmet Bello (16 vite)
Sado Velo (16 vite)
Surja Shehu (8 vite)
Kujtim Zeneli (14 vite)
Dule Mullai(16 vite)
TAip Kaleshi (14 vite)
Adem Osmani (20 vite)
Zalo Goxha (20 vite)
Luan Goxha (20 Vite)
Ali Goxha (25 vite)
Rushan Mullai (25 vite )
Gezim Aliu (18 vite)
Kasim Shehu (15 +8)
Mustafa Jaho (10 vjet)
Sali Jaho(pushkatim)
Isuf Sulo (pushkatim)
Petrit Taka(16 vite)
Dilaver Taka (16 vite)
Hasan Taka (16 vite)
Seit Labi 7 vite
Urim Arapi(7 vite)
Vait Beqiri (6 vite)
Ismail Zejno (25 vite)
Mustafa Kurami( I burgosur)
Nuredin Besho (25 vjet)
Telha Maliqi(25 vite)
Elmaz Maze(23 vite)
Rexhep Uzo (20 vite)
Njazi Muka (18 vite)
Ruhan Omeri 15vite
Veip Kondi 10 vite
Shabani Osmani 7 vite
Shaqir Lile 7 vite
Omer Mehmeti 4 vite
Xhemil Lato 4 vite
Jahja estrefi 9 vite
Izet Malo Pushkatim
Nustret Kondi Pushkatim
Satedin Hysa Pushkatim
Safet Ahmeti Pushkatim
Xhemal Bali 26 vite
Qerim Demo 5 vite
Selfo Qerimi 5 vite
Alush Kupe 5 vite
Fejzo Taka 7 vite
Nuri Besho 4 vite
Dy djemte e Nuriut nga 5 muaj
Xhafer Hoxha Pushkatim
Xhemal Hasani I vrare
Haxhi Bilali 18 vite
Selfo Hoxha 7 vite
Qani Shabani 8 vite
Ismail Zete
Veip Demi pushkatim
Taho Sejko pushkatim
Lutfi Sejko 25 vite
Ilmi Seiti enigme vdekja e tije
E pa pershkrueshme vuajtja e familjarve dhe e te afermve te tyre
Dhjetra familje u internuan ku aty nga kushtet e veshtira u semuren dhe nje pjese e tyre vdiqen ,heroik qendrimi i grave qe me krenari fisnike sfiduan kohen dhe rriten e edukuan femijet e tyre