Le të flasë Bledi !

 

Nga Nebil Çika

“Bota është e atyre qe digjen, jo e atyre që ngrohen” – Ismet Toto

Ditën pas protestës se opozitës ne Tiranë postova ne fb , një mendimin tim për ata që kritikonin protestën e opozitës: “Po shikoj qe protestën e PD-se po e quajnë “te dështuar ” te gjithë ata qe e kane dashur te jete e tille para se te niste ? Nuk po shoh asnjë qe ishte ne proteste ta quaj “te dështuar “.Fakti qe ne krye te korit e atyre qe e quajnë “te dështuar” është Edi Rama flet vet! “
Shume miq te mij reale e virtual reaguan ne mënyrat e tyre por me sa duket mesazhi im nuk ishte aq i qarte dhe një mik me këshilloi qe ta sqaroj me mire. Unë isha një prej mijëra pjesëmarrësve ne atë proteste dhe pa dyshim kam vërejtjet e mia si për organizimin dhe pjesëmarrjen por nuk e quaj te dështuar se ne të vërtetë nuk ishte e tille. Por ajo qe me beri përshtypje te keqe ne reagimet ndaj protestës ishte fakti se atë e quajnë te dështuar te gjithë ata qe deshën te ishte e tille qe ne fillim dhe veçanërisht qe nuk ishin fare ne proteste. Pikërisht kjo pjese e “demokrateve” qe nuk morën pjese ne proteste u falënderua publikisht nga kryeministri Edi Rama, rrëzimi i qeverisë se te cilit ishte edhe qëllimi i protestës .
Por edhe pas reagimeve te miqve te mi por edhe shume kritizerëve te tjerë ne medie e rrjete socialë unë serish këmbëngul qe ata demokratë e antikomuniste qe për arsye nga me te ndryshmet nuk ishin pjese e asaj proteste se paku duhet te heshtin.
Mendoj se te drejtën për te gjykuar vendimet e Bashes lidhur me protestën e kanë ata qe ju përgjigjen thirrjes se tij për te dale ne shesh dhe sidomos ata qe vendosen te përplasen me shtetin dhe policinë duke rrezikuar jetën e tyre. Mirëpo ata nuk falsin por edhe kur e bëjnë ketë nuk thonë se përpjekja e tyre e radhës kundër qeverise neo-komuniste te Ramës ishte një dështim se pa dyshim nuk ishte i tille. Sigurisht qe çdo demonstrim publik kundër te keqes ne shesh është shume me i mire se ta te rrish ne shtëpi apo ne kafe e të besh sehir instalimin e diktaturës.
Ka dy kategori kritizerësh te protestës: Keqdashësit dhe te painformuarit. Te paret kryesisht te mërzitur nga Basha e PD jo për arsye politike e ideologjike por personale te njohur ndryshimi si grupimi anti-basha ne PD qe edhe sikur “malet bashke” te beje Lulzim Basha këta serish do ta shajnë. Meraku im nuk janë këta por pjesa tjetër i kritizerëve “te painformuarve ” qe jetojnë ne periferi apo jashtë vendit e qe lajmet i marrin ose nga media ose nga rrjetet sociale te përpunuara dhe te manipuluara nga autoret e tyre. Kjo kategori mund te ketë dëshirën dhe vullnetin qe protesta të bënte namin e te rrezonte qeverinë por nuk kane te drejtën morale te gjykojnë përderisa për arsye nga me te ndryshmet nuk ishin pjese e protestës. Në pamundësi te një mesazhi mbështetës ndaj luftës se atyre shqiptareve qe kane ndare mendjen të përballen me qeverinë duhet te heshtin. Ne mënyre te veçante kam një këshille për miqtë e mi dhe demokratet e antikomunistet qe kane vendosur te jetojnë jashtë vendit. Reagimet tuaja negative ndaj përpjekjeve te demokrateve dhe antikomunisteve qe jetojnë ne Shqipëri janë te pa drejta dhe te pa moralshme . Ne se ju keni zgjidhur ne emër te një jete me te mire për vete dhe familjet tuaja te jetoni jashtë Shqipërisë, Zoti ua befte mbare. Por kur ju nga SHBA dhe BE ku jetoni ne kushtet ekonomike sociale e demokratike te atyre vendeve na kritikoni ne qe jetojmë këtu ne kushte tejet te vështira jetese, me varfëri, mungese te demokracisë, krimit korrupsionit etje kjo e tejkalon te drejtën tuaj për te folur e shkruar negativisht. Nëse nuk keni vullnetin te ndihmoni ne te gjitha mënyrat heshtni. Duhet ta dini besoj se ata qe dalin ne proteste nuk janë njerëz te pasur, përkundrazi janë me te varfrit e këtij vendi pa pune e te persekutuar me te gjitha mënyrat nga kjo qeveri. E megjithë këto kushte ata vijnë shpesh here me lek borxh nga Konispoli ne Vermosh drejt Tiranë për të protestuar duke rrezikuar jetët e tyre e të familjeve të tyre. Po doni te ndihmoni opozitën dhe protestën ne saj e keni një mundësi atë financiare. Kurse një kafe apo një birre dhe dhuro 5 euro, dollarë ose paund qe te mundësosh, te paktën transportin falas te atyre shqiptareve qe duan te jene pjese e protestës por nuk kane mundësi financiare ta bëjnë ketë. Ne se nuk e bëni dot as këtë, duhet te heshtni. Shikoni si veprojnë mërgatat e fqinjëve tanë greke e serbe për te ndihmuar vendet e tyre.
Një nga kritikat me te forta qe e behet Bashës është fakti qe i tërhoqi protestuesit nga një përplasje ne prag te gjakderdhje tek ministria e brendshme. Unë isha atje dhe e vlerësoj këtë veprim te Bashes si te mençur e te drejtë. Asnjë jetë njerëzore nuk mund te justifikoje çdo lloj qëllimi te hamendësuar te protestës. Basha kishte përgjegjësi për jetën e atyre qe thërret ne proteste dhe e mori ketë përgjegjësi ndoshta edhe ne dem te interesit te tij politik. Te drejtën për ta gjykuar këtë veprim te Bashes e kane ata qe ishin atje ne përballje me policinë. Ata qe kishin atje fëmijët, vëllezërit dhe motrat e tyre. Nëse kritizerët do te ishin ne këto kushte kane te drejte te falsin. Te drejtën e madhe e ka gazetari Beledi Kasmi i vetmi nga ne qe u përgjak e rrezikoi jetën ne atë proteste. Ishte pikërisht plagosja e Kasmit qe menjëherë pas saj e detyroi Bashën te merrte atë vendim. Nuk dua te justifikoj Bashen pasi ai e ka dhëne vete përgjigjen e tij por dua t’iu them kritikeve ne distancë te protestës se PD-se te heshtin ne se e donin vërtetë suksesin e saje. Le te falsin se pari Bledi Kasmi dhe te tjerët qe ishin atje
“Bota është e atyre që digjen, jo e atyre qe ngrohen “ – shkruan Ismet Toto.