Edvin Rama dhe Rilindja “kundër” Aristotelit antik!

Qamil Gjyrezi
Aristoteli tek libri “Politika” ka shkruar: “Politika është nevojë njerëzore e thellë dhe njeriu bëhet njeri vetëm nëse merret me politikë”. (Aristoteli 384-322 “Politika”)
Cdo analizë objektive e Politikës së Aristotelit të shpie në përfundim se mendimet e tij mbi politikën, janë brilante ndonëse idealiste dhe ai sikurse dhe Platoni e konsideroi politikën si fenomen “gjithpërfshirës” dhe asgjë sipas tij nuk mund të krahasohet me politikën për nga rëndësia dhe sublimacioni! Aristoteli mendonte se jashtë bashkësisë politike mund të jetojë kafsha ose “perëndia” , vetëm qënia që është përmbi ose nën nivelin e qënies njerëzore! (“Politika” Aristoteli).
A prezantuan “modele” njerëzore sublimimi Rilindja dhe Edvin Rama, apo “modele” vjedhje dhe përdhunimi?!
Nëse ka qeveri në Europë dhe rajon që ka hedhur poshtë tezën e Aristotelit se: “Njeriu bëhet njeri vetëm nëse merret me politikë”, është Kryeministri Edvin Rama dhe ministrat e tij në 6 vite të Rilindjes!
A mund të konsiderohen “njerëz”, Saimir Tahiri, Damian Gjiknuri, Arben Ahmetaj, Vangjush Dako, Elisa Spiropali, Taulat Balla, Fatmir Xhafa etj, që jo vetëm politika nuk i bëri njerëz, por i ktheu në “antinjerëz” dhe i vodhën dhe mashtruan për 6 vite njerëzit e këtij vendi, shqiptarët!
Në historinë e politikës europiane dhe rajonale ka politikanë dhe sisteme politike si fashizmi, nazizmi, Sllobodan Milloshevic që kanë bërë krime dhe teorikisht nuk e vertetojnë tezën “aristoteliane”, mbasi i kanë bërë dëme të mëdha popujve dhe njerëzve në pergjithësi!
Edhe në Shqipëri para dhe pas viteve 90-të ka patur ministra dhe drejtues shteti që kanë bërë “korrupsion”, por ata nuk kanë arritur deri në këtë pikë që ta “zhvfletësojnë” njeriun!
Një politikan, opinionist në një panel e krahasoi Edvin Ramën me Enver Hoxhën!?
Më duket me vend krahasimi, por edhe në diktaturë pavarësisht krimeve dhe dhunës, ka patur “ca” individë, drejtues të shtetit që kanë shfaqur ndonjë elementë “njerëzorë”, kanë qënë pak më social!
Edhe qeveria Nano nuk mund të krahsohet me këtë “soj” të qeverisurit “antinjerëzorë” sic po bën Edvin Rama.
Sipas “teorive aristoteliane” është ndërtuar i gjithë mendimi perëndimorë dhe politika perëndimore!
Në shumë vende të europës gjatë zhvillimeve demokratike në histori teoria e Aristotelit është zbatuar shumë mirë.
Politikanët europianë dhe ata amerikanë kanë prezantuar modele të pakrahasueshme në shërbim të njerëzve dhe komunitetit! Prandaj kanë arritur zhvillim ekonomik dhe demokratik të madh, ku njerëzit kanë një rëndësi të madhe!
Në katërvjecarin e parë të qeverisë së Rilindjes u shfaqën elementët e parë të “sistemit oligark” që donte të ndërtonte Edvin Rama në mandatin e dytë dhe më pas në të tretin, etj!?
Me ndihmën e oligarkisë rajonale dhe parave të drogës Edvin Rama bleu zgjedhjet e vitit 2017! Nga një anë fliste për “Kazanë pushteti, nga ana tjetër po krijonte shtetin më të rrezikshëm në historinë politike, atë të oligarkisë!
“Oligarkia (nga greqishtja olígos), që do të thotë ‘pak’ dhe (arkho), që do të thotë (“të sundojë ose të komandojë’) është një formë e strukturës së pushtetit në të cilën pushteti qëndron me një numër të vogël njerëzish” (Ëikipedia. 2019).
Aristoteli shkruan tek libri Politika: “Një lloj i oligarkisë është ai në të cilin fitohen funksionet e pushtetit në bazë të censit aq të madh sa që njerëzit e varfër edhe pse janë shumicë nuk marrin pjesë në të drejtuarit e shtetit mirëpo ai i cili fiton (pronë të caktuar) mund të marrë pjesë në drejtimin e shtetit”. (Aristoteli “Politika” f.136).
2400 vjet përpara Aristoteli shkruan për rolin e oligarkisë në Greqinë antike. Edhe Rilindja dhe Edvin Rama me krijimin e oligarkisë në Shqipëri, njerëzit janë varfëruar shumë dhe nuk marrin pjesë në të drejtuarit e shtetit.
Rilindja e oligarkëve e tregoi qartë dhe dukshëm që nuk ka të bëjë aspak me anën “njerëzore të politikës” gjatë protestave të P.D.-së dhe opozitës. Ministri besnik i Edvin Ramës, Sandër Lleshi, përdori metoda “antinjerëzore” kundër njerëzve dhe opozitës që protestojnë kundër neo-diktaturës së Edvin Ramës.
Gazi lotsjellës, dhuna policore dhe burgosja e opozitës nuk kanë të bëjnë me anën njerëzore. Këto metoda prezantojnë elementë “antinjerëzorë”, të një qeverie oligarkike që po “jep shpirt”!
Prandaj dorëheqja e kësaj qeverie dhe zgjedhjet e lira, duhet të sjellin një qeveri demokratike që mendon dhe punon për njerëzit, me Lulzim Bashën si kryeminstër, me elementë njerëzorë, perëndimorë dhe demokratik pro-europianë!
Mendimi “Aristotelian” është zbatuar në Europë dhe Sh.B.A. duke prezantuar modele njerëzore politikanësh!
Ja disa “modele” politikanësh europinanë dhe amerikanë në shërbim të njerëzve dhe komunitetit!
Abraham Linkoln, Franklin Delano Roosevelt, George Washington
Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, Woodroë Wilson, Harry S Truman, Konrad Adeanuer , Willy Brandt, Angela Merkel, Helmut Kohl , Jacques Chirac etj, etj.
No commentssss!