Dhuna ndaj gazetarëve, Vokshi: Ndërkombëtarët, të shqetësuar për lirinë e medias

 

Ish-deputetja e PD Albana Vokshi ka dhënë një deklaratë për shtyp mbi gjendjen e lirisë së medias në Shqipëri.

Ajo mori shtysë nga organizata “Reporterët pa kufij” të cilët në një mbledhje të tyren ata shprehen shqetësimin për plagosjen nga policia të dy gazetarëve gjatë protestës në Tiranë.

PD u kërkon insitucioneve ndërkombëtarë të ndërhyjnë për të ndalur dhunën e qeverisë ndaj gazetarëve.

Dhuna ndaj gazetarëve ka marrë jehonë dhe në mediat e huaja.

Vokshi tha që kjo është një ngjarje e rëndë dhe e përsëritur që ka mobilizuar gazetarët dhe organizatat në të gjithë botën.

“Organizata më e njohur e gazetarëve në botë u kërkon autoriteteve shqiptare të mos përdorin forcë në mënyrë jo proporcionale, veçanërisht jo kundër gazetarëve dhe videoreporterëve që mbulojnë protestat.” u shpreh Vokshi.

Më tej ish-deputetja në ndjekje të mendimit të saj thotë që liria e medias në Shqipëri është përkeqësuar dukshëm kohët e fundit dhe se fajtori I vetëm për këtë gjendje të krijuar është Edi Rama dhe politikat e tij penguese për informimin e qytetarëve.

“Gjendja e lirisë së medias në Shqipëri javët e fundit është përkeqësuar dukshëm.

Arsyeja e vetme e dhunës: pengimi për informimin e publikut për protestat e opozitës, korrupsionin dhe abuzimet e qeverisjes së Ramës.” vijoi më tej ish-deputetja.

Vokshi rreshtoi një sërë gazetarësh të dhunuar gjatë kryerjes së detyrës dhe i ilustroi këto moment dhune dhe me fotografi të printuara.

Eliza Gjediku, Renaldo Salianj, Erion Skëndaj, Alice Taylor dhe shumë t tjerë ishin gazetarët që Ish-deputetja Vokshi permendi si shembull e kësaj dhune.

Një reagim për këtë ngjarje të rëndë si dhuna ndaj gazetarëve sipas Vokshit ka apsur dhe nga Avokati I Popullitku sipas tij trajtimi I medias dhe gazetarëve një kërcënim i sigurisë publike, konsiderohet ka vënë në dyshim lirinë e shtypit.

Avokati i Popullit, ka kritikuar ashpër dhunën e Policisë së Shtetit ndaj gazetarëve me përdorimin në masë të gazit lotsjellës. “Trajtimi i medias dhe gazetarëve si një kërcënim i sigurisë publike, konsiderohet nga Avokati i Popullit si një nga sinjalet më shqetësuese për një situatë, ku liria e shtypit është vënë në dyshim.” citoi deputetja fjalën e Avokatit të Popullit.