Çalo Hoxha : Ismail Kadare fitoi në Itali “çmimin e rakisë” .

 

Gazetari dhe studiuesi i njohur i historisë Çelo Hoxha ka zbardhur te vërtetën mbi çminimin qe shkrimtari i njohur shqiptar i realizmit socialist ,ka fituar këto dite ne Itali , një lajm i fryre qa shume nga mediat e qeverise ne Shqipëri.
Një ne status te tij ne fb Hoxha zbulon dedikimin dhe origjinën e këtij çmimi qe me sheme se me letërsinë ka lidhje me prodhimin dhe rruajtjen e pijeve alkoolike te traditës.
Ja statusi i plote i Hoxhës:
“Ja çfarë është çmimi “prestigjioz” që mori një shqipo “i madh” në Itali: Çmimi Nonino është një njohje në fushën kulturore, letrare dhe enogastronomike, e cila ka si qëllim të deklaruar “promovimin e kulturës rurale”. Që nga themelimi i saj, në vitin 1975, organizohet dhe menaxhohet nga familja Nonino, në Percoto, në provincën e Udines.
Çmimi u themelua në vitin 1975 nga familja Nonino, prodhues të vjetër pijesh alkoolike, me emërtimin “Nonino Risit d’Âur Prize” (në Friulian: barbatella e artë) me qëllim të shpëtimit nga zhdukja një seri të hardhive vendase…. Doni më? Vazhdoni leximin në Wikipedia.”