Amabasdori USA ne Moskë në vitet 1929-34 i blerë nga Stalini .( Çdo ngjshmeri me Donald Lu në Tiranë eshte rastesi )

 

Nga Pol Xhons “

Vlerësimet qe i janë bërë Stalinit ne vitet 1920-1943 janë te habiteshe . H.G.Uellsi thoshte se s’kishte: “ takuar njeri me te çiltër ,te drejte e te ndershëm … askush se ka frike dhe te gjithë kane besim tek ai “ Uebsët thoshin se kishte me pak pushtet se Presidenti i Amerikës dhe vepronte vetëm ne nen urdhrat e Komitetit dhe te Presidiumit . Helvet Xhonsoni , Dekan i Kantërbujerit e cilësonte si njeri qe udhëhiqte popullin e tij ne rrugët e reja te pa shkelura te demokracisë .
Ambasadori amerikan Xhozef E.Dejvis, thoshte se… “Stalini kishte këmbëngulur për liberalizimin e Kushtetutës “ dhe realizimin e “votimeve të fshehta për te gjithë “…. Sytë e kaftë i ka tepër te zgjuar dhe te butë,” shkruante ai . Fëmija do te kishte dëshirë te ulej ne prehrin e tij . Dhe qeni do ti afrohej me dashuri “

Emil Llujuodig Biografi i tij , biografi i mirënjohur ishte njeriu ,”te cilit do ti lija pa frike ne mirëbesim edukimin e fëmijëve te mi “. Fizikanti ,J.D Benarl shkruante me respekt per “ trajtimin shkencor për problemet si dhe “ndjeshmërinë “ e tij. Sipas shkrimtarit Kilien Paulo Neruda ai “ ishte njeri i mire i mir. Sipas shkrimtarit Kilien Paulo Neruda ai “ ishte njeri i mire i mirë parimor , “i dashur e zemërmirë”, ja priste Dekani .

Disa prej këtyre atributeve mund te shpjegohet sipas rastit me korrupsion ,kotësi apo thjesht çmenduari .Dejvis ,qe vazhdimisht po keq informonte qeverinë e tij për karakterin e qeverise ruse te Stalinit ne te vërtetë ishte blere nga regjimi sovjetik qe i lejonte te blinte ikona dhe kupa argjendi me për koleksionin e tij me çmime te ulta …

*Kohët Moderne volumi I, faqe 267-268