Thojini Erion Veliajt ,të heqë ditëlindjen e Stalinit nga Tirana

 

Nga Nebil Çika *

Motra e vëllezër te mbijetuar te Kampit te Tepelenës te mbijetuar te Kampit te Tepelenës dhe te gjithë kampeve e burgjeve politike te komunizmit ne Shqipëri . Je sot këtu , kemi qene çdo vit për te përkujtuar ketë kam shfarosjeje te komunizmit dhe për te nderuar viktimat e tij . Me vjen mire qe çdo here numri ynë shtohet e tani bashke me ne është edhe Presidenti i Republikës, ministrja , politikane kryetar bashkish dhe drejtues te institucioneve te tjera .

Ka një problem qe nuk është vetëm shqiptar por edhe i BE-se : Trajtimi i krimeve te komunizmit ne mënyre romantike. Për ata qe nuk kane dijeni sidomos për te rinjtë po ju them se ky kamp nuk ka qene kështu siç është bere sot , me peme drita e muzike, sa nuk na behet te ikim qe këtu . Ka qene një kam i programuar shfarosje . Njëzet ,garë, fëmije e pleq janë sjellë këtu për tu vare e shfarosur nga mënyra nga me kriminalet nga me çnjerëzoret.

Se pari dua te qëndroj tek një pike shume delikate te pa qenësishme por qe gjithsesi po ndodh . Ka një përpjekje djallëzorë të komunisteve dhe autoret e këtyre krimeve te tërhequr te gjithë popullsinë e Tepelenës.
Do me lejoni te flas ne vete te pare me qe un jam nga Kurveleshi , pjesa me e madhe e te cilit është ne rrethin dhe bashkinë e Tepelenës . Nuk kane asnjë përgjegjësi qytetaret e Tepelenës për krimet që kanë ndodhur këtu . Ata janë bashkëvajtjes nuk janë bashkëfajtore, kushdo qe thotë te kundërtën do te shpërndajë përgjegjësinë e tij juridike ,politike e morale . Un mendoj ,dhe zonja Sula dhe studiues te tjerë e sollën me prova historike se Tepelena është aq e përndjekur politike sa Shkodra , Vlora , sa çdo rreth tjetër i Shqipërisë ne llogaritur për fryme te popullsisë . Por Tepelena është një nga tre krahinat qe ka bere një kryengritje te armatosur kundër diktuarës komuniste gjë qe e vendos atë ne panteonin e qëndresës sonë kombëtare antikomuniste, Kryengritjen e Zhapokikës .

Thash ne fillim qe situata këtu nuk ka qene kaq romantike . Dëgjova këtu qe një pjese e selvive janë blere , janë paguar nga Bashkia e Tiranës nga kryetari i bashkisë te cilin e falënderoj . Por me qe sot ne jemi ne ditën e përkujtimit te viktimave te stalinizmit po i them sot këtu , po ju them edhe ju z. President ,znj. Ministre i thoni : Toni Erion Veliajt te heq nga mezi i Tiranës 21 dhjetorin përkujtimin e ditëlindjes se Stalinit .Te sjellësh lule këtu dhe te vendosesh e te mbash ne Tirane ditëlindjen e Stalinit kjo është e turpshme e pa pranueshme dhe hipokrizi.
Un thash këtu qe populli i Tepelenës dhe ai shqiptar nuk kane asnjë përgjegjësi për krimet e komunizmit , por ka disa persona qe janë përgjegjës me emra e mbiemra për këto krime. Por siç tha këtu ambasadori i OKB deri tani nuk ka asnjë te dënuar apo te ndëshkuar për krimet e komunizmit . Por jo vetëm kaq ! Z. President , zotërinj politikanë , z. Shehu , ka dy reforma me te cilat mburret politika shqiptare : Dekriminlaizmi dhe reforma ne drejtësi ,vetinngu. Këto dy reforma parashikojnë dënojnë çdo lloj krimi deri ne te një patentë e falsifikuar apo një kushëri i lidhur me trafikun e drogës e krime te tjera por nuk parashikojnë krimet e komunizmit . Dhe sot parlamenti qeveria , administrata , pushteti gjyqësor janë te mbushur plot me autore te krimeve te komunizmit.

Z, President është këtu edhe për te dekoruar disa te mbijetuar te Kampit te Tepelenës dhe shume mire po bën . Por ka ndodhur ne te shkuarën shpresoj te mos ndodh me qe sa here institucionet Presidenti ,qeveria etje sa here dekorojnë viktimat e komunizmit shkojnë ne Tirane dhe dekorojnë edhe autoret e krimeve . Sot Enver Hoxha dhe gjithë banda e tij kriminale janë heronj dhe tituj te tjerë te dhena nga shteti shqiptar Shpresoj qe kjo te mos përsëritet më. Me këtë rast dua t,iu njoftoj se bashke me PD dhe Fondacionin Konrad Adenauer kemi përgatitur një projekt ligj për dekomunistizimin i cili shpresoj te kaloje ne kuvend ne Shator . Z. Valter i cili ndodhet këtu dhe e falënderoj për praninë . me njoftoi si miqtë tanë te CDU I kane dhënë dorën e fundit dhe projekt –ligji është gati për ne Kuvend . I bej thirrje deputeteve këtu ta miratojnë ndërsa Presidentit ta dekretoje ketë ligj qe do ti jepte fund praktikave te nderimit edhe te viktimës dhe te kriminelëve gjë qe ndodh vetëm ne Shqipëri .

Me qe sot jemi edhe ne ditën e përkujtimit te viktimave te nazizmit kujtojmë ne shqiptaret ishim te vetmit qe mbrojtëm hebrenjtë nga holokausti nazist gjë me te cilën i krenohemi me te drejte botes . Por ndërsa mbrojtëm hebrenjtë nga holokausti nazist nuk mbrojtëm dot veten nga holokausti komunist . Mos harroni qe ne ketë kam u sollën për tu shfarosur familjet e atyre qe i bene kombit tone nderin e madh duke e vendosura ne panteonin botëror te historisë me mosdorëzimit dhe mbrojtjes nga holokausti te hebrenjve. Diktatura jo vetëm qe ishte mirënjohës por i sollën familjet e tyre i këtu . Familja Merlika , dihet qe kryeministri ishte mbrojtësi kryesor i hebrenjve, familja Biçaku etje u sollën këtu për tu shfarosur .

Ka një problem te madh me artikulimin gjë qe po e dëgjojmë edhe sot . Quajeni si te doni ne daç holokaust nazist apo me keq gulag stalinist ky ishte një kam shfarosjeje. Po nuk e pranuam këtë me kurje e bindje kot sa mblidhmë këtu, bëjmë homazhe e nderojmë njerëzit tanë .

Nderim përjetë viktimave te Kampit te Tepelenës dhe te gjithë te martireve antikomunistë te Shqipërisë.

*Kryetar i Shoqatës Antikomuniste e te Përndjekurve Politike te Shqipërisë . Fjala ne përkujtimin e viktimave te komunizmit ne Kampin e Tepelenës.