13 vjecarja u përdhunua dhe u vra nga partizanet!

Shoqata Kombëtare e Partizanëve Italianë i mohon përkujtimoren: ''Giuseppina ishte fashiste''.

I vetmi faj i Guseppina Ghersi, ishte ai i një hartimi të shkruar në favor të Musolinit kur ishte vetëm 13 vjeçe! Dënimi pa gjygj qe arbitrar e i tmerrshëm: U përdhunua, u torturua, u poshtërua në publik dhe u vra nga partizanet në 30 Prill 1945 në Noli (Provinca e Savones). Nisur nga kjo, këshilli bashkiak, me propozimin e një këshilltari të qendrës së djathtë, edhe ai bir partizanësh, ka vendosur të nderojë kujtimin e kësaj viktime të pafajëshme të luftes, me një pllakatë përkujtimore. ”Pashë të arsyeshme që të bënim diçka për ta kujtuar atë”, ka shpjeguar iniciativën e tij këshilltari bashkiak Enrico Pollero.
Deri këtu asgjë të çuditshme, po të mos ishte për reagimin shokues të veteranëve komunistë. ”Nuk duhet nderuar një fashiste me pllakatë përkujtimore” ka komentuar sekretari i veteranëve komunistë Samuele Rago. ”Mëshira për jeten që i është marrë një fëmije, nuk e shpëton atë nga përgjegjësia, pasi kishte zgjedhur të rreshtohej me nazifashistët, që i shkaktuan aq dhimbje provincës sonë”, tha Samuele Rago.
Pak më tej – siç e sjell gazeta Huffington Post – Samuele Rago arriti të thotë edhe më keq sa më sipër: ”Përdhunimi që sot duket i papranueshëm, duhet ta kontestualizojmë në klimën e luftës, dhe në një periudhë që shkon 70 vjet më parë”.
Pas kësaj deklarate, disa seksione të Shoqatës Kombëtare Të Partizanëve Katolikë ka reaguar në mënyrë të vendosur e të prerë: ” Nuk mund të jemi dakort me kundërshtimet ndaj kësaj iniciative të komunes Noli, që kërkon të vërë në vend kujtimin e një viktime të pafajshme”.

 

Shenim i perkthyesit: Nese shqipetaret ndryshojne nga italianet, komunistet jo! Jane njelloj kudo ne bote, pra shtaze te ndyra! Kjo vajze 13 vjeçare, vetem pse kishte shkruar nje hartim per Musolinin, u perdhunua, u torturua e me pas u vra nga partizanet italiane. Komunist i mire eshte vetem nje komunist i VDEKUR.

Marre nga gazeta Il Mattino
Perktheu Gj. Hani